Съществува едно схващане, базирано поне отчасти на истината, че мъжете заспиват

...
Съществува едно схващане, базирано поне отчасти на истината, че мъжете заспиват
Коментари Харесай

Защо мъжете заспиват след секс

Съществува едно разбиране, базирано поне частично на истината, че мъжете заспиват малко след оргазъм по време на секс.

Има редица аргументи, заради които това се случва. А ето какво е еволюционното преимущество на това да бъдеш малко изтощен след секс. Първо, дано разгледаме биологичния аспект.

Когато постигнете оргазъм, освобождавате редица хормони, в това число окситоцин, пролактин, гама-аминомаслена киселина и други ендорфини. Това са все неща, които ще допринесат за възприятието на унесеност, като окситоцинът играе основна роля.

„ Хормонът, който се освобождава по време на оргазъм, е обвързван с понижаване на напрежението и понижаване на защитните качества. Това е идеалната обстановка за заспиване, ” изяснява пред HuffPost доктор Сю Картър от Института за проучване на секса, пола и репродукцията на университета в Индиана.

„ Да можете да лежите неподвижно през нощта и мозъкът ви да не препуска и да мисли за нещата, които ви тормозят или които би трябвало да извършите на идващия ден, това не е идеално за качествена отмора. “

Смята се също, че пролактинът играе огромна роля в сънливостта, както и в намаляването на възбудата след секс. Установено е, че хората с по-високи равнища на пролактин имат нараснала унесеност денем, което допуска връзка сред хормона и възприятието на унесеност. 

Интересното е, че едно изследване – при което мъже и дами вършат секс или мастурбират в лабораторията – откри, че нарастването на пролактина е с 400 % по-голямо след сексуален акт, в сравнение с след мастурбация, което допуска, че е по-„ физиологично удовлетворяващо “, съгласно създателите на проучването. Смята се също, че пролактинът играе роля за това за какво мъжете не могат да изберат повтаряне, само че последните проучвания демонстрират, че това може да не е по този начин.

Колкото до това за какво това е потребно от еволюционна позиция, в действителност не знаем сигурно. Смята се, че коктейлът от хормони, отделяни след оргазъм, играе роля в свързването с колегата ви и е допустимо възприятието на унесеност да е по-скоро непряк резултат. Други допускат, че това може да е за отбиване на дамите - които съгласно изследванията могат да станат също толкоз сънливи, колкото и мъжете след секс, изключително след оргазъм - с цел да не търсят други сътрудници, което е доста по-трудно да се направи, когато спят. И двете теории, несъмнено, ще би трябвало да бъдат проучени с повече проучвания.

Що се отнася до това за какво съгласно схващанията мъжете да заспиват, а не мъжете и дамите, това може да е по-скоро обвързвано с разликата в оргазма.

„ [Хормоните, предизвикващи сън] наподобява се секретират в равни количества при мъжете и дамите “, пишат лекарите и писатели Марк Лейнър и Били Голдбърг в книгата си " Защо мъжете заспиват след секс? ", " само че всички знаем кой има оргазъм по-често ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР